Zingeving zorgt voor meer energie
De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Eén van deze therapeuten is Sandra Happé. Ze was met 19 jaar ooit de jongste student Klassieke Homeopathie. Nu werkt ze als psychosociaal therapeut en coach.
“Ik was 15 toen ik thuis en op school vastliep. Ik werd verwezen naar Ina van Andel, een holistisch therapeut in Goudswaard, vlakbij Oud-Beijerland. Ze heeft me enorm goed geholpen. Die ervaring zorgde ervoor dat ik direct na mijn VWO de opleiding voor Klassieke Homeopathie ben gaan volgen en onder supervisie aan het werk ben gegaan in de praktijk van Ina. Dat ben ik blijven doen tot enkele jaren na mijn afstuderen.
Studie
Toen er kinderen kwamen, ben ik tijdelijk gestopt met het werken in de praktijk. De focus lag op het gezin, maar lang heeft dat niet geduurd. Toen de jongste een jaar was, ben ik weer gaan studeren en heb ik eerst een jaar een coachopleiding gevolgd en daarna de 4-jarige opleiding Psychosociale therapie. Tijdens die opleiding ben ik in 2012 gestart met mijn eigen praktijk. Daar combineerde ik homeopathie, psychosociale therapie en coaching.
Psychosociale therapie
Na zes jaar ben ik me volledig gaan richten op psychosociale therapie. In mijn praktijk ligt de focus vooral op stress en stress gerelateerde klachten, rouw- en verliesbegeleiding, persoonlijke ontwikkeling en zingevingsvragen. Ik wil mensen handvatten meegeven en ze leren hoe ze zelf invloed kunnen hebben op het verbeteren van hun mentale gezondheid en welzijn.
Corona
Tijdens corona ben ik gaan werken als cliëntondersteuner bij Stichting MEE, om mensen te helpen bij het regelen van zorg en ondersteuning. Er moest brood op de plank komen en de praktijk leverde te weinig op. Dat werk bij Stichting MEE doe ik nog steeds voor 20 uur in de week en combineer ik met mijn werk in de praktijk. Corona heeft me geleerd om mijn risico’s te spreiden. Daarnaast vullen de werkzaamheden elkaar aan en leer ik van beide.
Individueel
In mijn praktijk werk ik alleen één-op-één met cliënten, dus niet met stellen of groepen. Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Daar zit ook het grootste verschil met het werk wat ik voor Stichting MEE doe. In de praktijk zie ik mensen die echt met zichzelf aan het werk willen en hun vitaliteit willen vergroten. Ik voeg daar graag zingeving aan toe, want als je iets doet wat dicht bij je hart ligt, krijg je daar vanzelf energie van.
LVPW
Het LVPW-lidmaatschap is waardevol voor mij. Ik vind het belangrijk om collega’s te ontmoeten voor afstemming en intervisie. Daarnaast zorgt de LVPW voor herkenbaarheid en vertrouwen bij mijn cliënten en bij verwijzers. Ook is het goed voor mijn online vindbaarheid.”
Sandra Happé is met haar praktijk Praktijk Happé gevestigd in Oud-Beijerland.