Workshop Praktische toepassing Transactionele Analyse –  TA als deuropener op 15.03.2024

Introductie
Het vinden van het open deurtje om de patiënt/cliënt in beweging te krijgen kan nogal eens lastig zijn. Het interne conflict, de plek waar het vanbinnen ‘vast zit’, is vaak hardnekkig. Transactionele Analyse (TA) geeft hiervoor goed toepasbare methoden en interventies.

Dat hardnekkige gedrag is er ook altijd om belangrijke vaak onbewuste redenen: niemand zet zichzelf zomaar voor niets ‘vast’.
Naast de vastzittende interne dialoog kan met Transactionele Analyse (TA) ook een heel voedende interne dialoog op gang komen. Zodat de patiënt betere gedragskeuzes gaat krijgen en meer zelfverantwoordelijkheid leert nemen. Groot voordeel is ook dat het heel vaak niet nodig is om naar de oorzaak te kijken of in het verleden te graven.
TA werkt vanuit het grondbeginsel ‘ik ben OK, jij bent OK’, en het grondbeginsel dat iedereen de capaciteit heeft om te denken en over zichzelf te (her-)besluiten.

 

Toepassing en meerwaarde
TA gebruiken als deuropener in vastzittende situaties leert je patiënt vooral goed om zelf goede openingen te vinden en te gebruiken. De interne impasse kan door de patiënt zelf doorbroken worden op een duurzame manier. TA helpt bij uitstek heel goed om de leerverantwoordelijkheid stevig in de handen van de patiënt/cliënt te brengen en te laten. TA dringt hem/haar ook niets op.

 

Werkwijze 
De mix van TA-concepten en -theorie enerzijds en praktijkgerichte ervaringsoefeningen anderzijds is 30% respectievelijk 70%.
Het werken in het hier-en-nu wordt steeds bekeken en gebruikt. Er wordt gewerkt met de inbreng van jouw eigen vragen en voorbeelden uit jouw eigen praktijksituaties met patiënten.

 

Programma

 • Voorbereiding:Lezen reader Praktische toepassing TA (digitaal)
 • Voorbereiden leervraag: insturen leervraag (uiterlijk) een week van tevoren naar Olivier Sprangers: o.sprangers@executiveconsult.nl (elke leervraag wordt persoonlijk en vertrouwelijk behandeld).

 

Olivier sluit aan op de ervaringen/niveaus van de deelnemers. Enige basiskennis van TA  is fijn en enige ervaring ermee is een pré, maar beide geen noodzaak. Het is ook een uitstekende opfrissing als je al een TA-vooropleiding gedaan hebt.
Bij aanmelding zal de digitale reader toegestuurd worden ter voorbereiding.

 

Programma 15-3
Het programma is interactief. Over de gehele dag genomen, zal Olivier ongeveer 4 à 6 ervaringsoefeningen kunnen doen met de groep, verdeeld over de dag.

 

De keuze daarvan hangt af van de leervragen die deelnemers inbrengen en de bijpassende thema’s uit onderstaande lijst:

 • Ego toestanden en transacties (n.b. dit is basiskennis die tijdens het programma niet als apart punt behandeld wordt, tenzij er vragen over zijn, en verder overal in ‘doorschijnt’)
 • Contractering: kaders om met de interne dialoog te kunnen werken
 • Contaminatie, de contaminatie: leren de interne dialoog zelf te sturen
 • Drivers & stoppers: de verinnerlijkte boodschappen en hoe ze ons vast kunnen zetten
 • Miskenningen ontleden: ruimte maken voor nieuwe interne dialogen
 • Drama driehoek: vastzitten in het drama, en hoe eruit te komen
 • Communicatieve Deurtjes: open deur, valkuil deur, doel deur
 • Strook huishouding: opener van nieuwe interne dialogen

 

Doelstelling

 1. Inzicht/begrip van mogelijke op TA gebaseerde interventies in ‘vastzittende’ situaties
 2. Meer gedetailleerd vermogen tot analyseren van wat er gebeurt in TA termen in ‘vastzittende’ situaties
 3. Meer ervaring in het toepassen van enkele op TA gebaseerde interventies

Accreditatie/Erkenning
De training is naast de LVPW bij vele instanties en beroepsverenigingen erkend en/of geaccrediteerd.

Over de trainer
Olivier Sprangers

 

Ik (Olivier Sprangers) begeleid met aandacht vanuit mijn hart, en effectief dankzij regelmatige nieuwe opleidingen en supervisie in Systemisch Werken en Transactionele Analyse. In beide ben ik zelf ook opleider.

Veiligheid en vertrouwen zijn de basis die ik neerzet.
“Doeltreffend, aandacht, structuur gevend, speels, confronterend, perspectief en vernieuwend” – zijn woorden van mijn cliënten.
Voor meer informatie zie de website  of LinkedIn profiel.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 15 maart 2024
Locatie: De Amershof, Snouckaertlaan 11, 3811 MA Amersfoort
Tijd: van 9:30-16:30 uur (inloop vanaf 9 uur)
Lunch inbegrepen. Graag dieetwensen doorgeven bij aanmelding.
Kosten: €145,- (leden) en €155,- (niet leden)
Aantal deelnemers: max. 16 (minimaal 12)
Inschrijven: via onderstaande de link.

Voor deze dag ontvang je een certificaat. LVPW heeft de bijscholingsdag geaccrediteerd met 10 punten. Het certificaat ontvang je naderhand digitaal.

Deel dit artikel

CLIËNT

Ben je op zoek naar een betrouwbare zorgaanbieder? En wil je weten of het vergoed wordt? Vind hier eenvoudig de juiste zorgaanbieder bij je in de buurt.

VERWIJZER

Krijg je als (huis)arts zoekvragen naar psychosociaal zorgverleners? Lees hier hoe we elkaar kunnen versterken.

PARTNER

Wil je een opleiding of scholing bij ons laten accrediteren of meer weten over onze samenwerkings­partners? Lees dan verder.