Workshop Persoonlijkheidsstoornissen – online – 02.10.2020

Iedereen heeft een persoonlijkheid – en wanneer is er nou een stoornis?

 

Deze workshop wordt georganiseerd door de LVPW en voldoet aan de eisen PSBK.

Inhoud Workshop

Baby’tjes worden niet als een ‘onbeschreven blad’ geboren, maar hebben bij hun geboorte al een aantal trekken meegekregen zoals: meer of minder gericht zijn op de buitenwereld, en de mate van prikkelbaarheid of stabiliteit. Deze trekken ontwikkelen zich in wisselwerking met de omgeving en onder invloed van levenservaringen. Zo groeit de persoonlijkheid in de loop van het leven uit tot de persoon die je nu bent, en deze ontwikkeling gaat levenslang door.

Wanneer spreken we nu van een persoonlijkheidsstoornis? En wat betekent dit voor de persoon zelf en voor de omgeving? Is een persoonlijkheidsstoornis te behandelen, is er verandering mogelijk of gaat het om stabiele karaktertrekken die onveranderbaar zijn?

 

Aan de orde komen:

­ Wat verstaan we onder een persoonlijkheidsstoornis en hoe ontstaat deze? Er is een glijdende schaal van normaal naar een inflexibel patroon naar een stoornis. Iedereen herkent wel trekken uit de verschillende persoonlijkheidsstoornissen!
­ De deelnemers hebben tevoren een korte test ingevuld over persoonlijkheidstrekken; we zullen de uitkomsten daarvan behandelen.
Wat zijn de interactionele aspecten van persoonlijkheidsstoornissen? Het gaat bij persoonlijkheidsstoornissen niet zozeer om moeilijke mensen als wel om moeilijke interacties.
In welke patronen (vaak: self-fulfilling prophecies) komen mensen met een persoonlijkheidsstoornis steeds terecht?
Hoe kunnen zijzelf daar dingen in veranderen en hoe kunnen mensen in hun omgeving (partners, vrienden, collega’s en behandelaars) anders met hen omgaan, zodat het patroon verandert?
Hoe kan je als counselor of therapeut het beste omgaan met iemand met lastige persoonlijkheidstrekken?
Begeleidingsvorm

Afwisseling van stukjes theorie en oefenen met casuïstiek van de deelnemers en voorbeelden van de workshopgever

 

Wat levert de workshop je op?

­ Deelnemers hebben zicht op de begrippen persoonlijkheidstrek en persoonlijkheidsstoornis en op hun eigen persoonlijkheidstrekken.
­ Deelnemers herkennen de lastige interacties waarin je terecht kan komen met mensen met uitgesproken persoonlijkheidstrekken.
­ Deelnemers hebben handvatten gekregen om valkuilen in de interactie te vermijden en een positievere afloop te creëren bij interacties met mensen met persoonlijkheidsproblematiek.
Trainer:  Moniek Thunnissen, is psychiater met veel ervaring met persoonlijkheidsstoornissen, onder andere in klinische behandelprogramma’s van 3 maanden in De Viersprong in Halsteren, waar gewerkt wordt met Transactionele Analyse.

Zij deed haar promotieonderzoek over de langetermijneffecten van deze behandeling. Later heeft zij ook met schematherapie en persoonlijkheidsstoornissen gewerkt, en in een ambulante en deeltijdsetting met patiënten met meer chronische persoonlijkheidsstoornissen.

 

Praktische informatie

 

Locatie: Online via Zoom. Deelnemers krijgen voorafgaand aan de workshop een email met daarin een uitnodigingslink om toegang tot deze online workshop te krijgen.

 

Datum: vrijdag 2 oktober

Tijd: 09:00 tot 17:00 uur in 4 blokken van 1,5 uur

Kosten LVPW leden: € 130,00

Kosten niet leden: € 140,00

 

Voor deze dag ontvang je een certificaat. De LVPW heeft de bijscholingsdag geaccrediteerd met 10 punten. De workshop voldoet aan de PLATO eindtermen voor PSBK.

Het certificaat ontvang je naderhand digitaal.

 

 

Deel dit artikel

ZORGaanbieder

Ben je op zoek naar een actieve beroepsvereniging en wil je je verder ontwikkelen? Lees dan verder en kijk of je kunt aansluiten bij onze leden.

CLIëNT

Ben je op zoek naar een betrouwbare zorgaanbieder? En wil je weten of het vergoed wordt? Vind hier eenvoudig de juiste zorgaanbieder bij je in de buurt.

 

PARTNER

Wil je een opleiding of scholing bij ons laten accrediteren of meer weten over onze samenwerkings­partners? Lees dan verder.

 

VERWIJZER

Krijg je als (huis)arts zoekvragen naar psychosociaal zorgverleners? Lees hier hoe we elkaar kunnen versterken.