Workshop Blokkade en Herstel (PSBK-workshop) 19.12.2020

Deze workshop wordt georganiseerd door de LVPW en voldoet aan de eisen PSBK.

Inhoud Workshop

Soms zit niet alleen de cliënt gevangen en in de knoop met zichzelf of zijn omgeving maar komen we zelf als therapeut ook vast te zitten en ontstaat er een negatieve spiraal tussen ons en onze cliënt. We laten ons dan als het ware meezuigen door de problematiek van onze client en het lukt ons niet meer om vrij en comfortabel te werken. De cliënt is op onze schouders terecht gekomen en we voelen ons verantwoordelijk en vaak ongelukkig als de therapie blokkeert.

Deze supervisieachtige dag gaat over het hanteren van dit soort ervaringen, het herkennen van de parallelprocessen (overdracht – tegenoverdracht) in ons werk. Een cliënt komt bij ons omdat hij op een bepaalde manier vastloopt. Wat gebeurt er in zijn negatieve spiraal, wat is de betekenis daarvan en hoe kunnen we daarmee werken? En wat gebeurt er intussen met onszelf, als we onrustig worden, als we het gevoel hebben met deze cliënt vast te lopen? Wat is de betekenis daarvan?

Net zoals onze cliënten hun begrijpelijke redenen hebben voor soms negatief gedrag, hebben wij ook onze goede redenen om te doen wat we doen of niet doen op zo’n moment van stagnatie. Kunnen we onze persoonlijke coping strategie herkennen en zien hoe onze zelfbescherming ons werk beïnvloedt? Kunnen we dan onze eigen emoties reguleren en mild zijn voor onszelf en vervolgens de draad weer rustig oppakken en proberen om de negatieve spiraal te zien, dáár waar hij hoort in plaats van hiér op onze schouders?

 

Begeleidingsvorm

Aan de hand van een aantal oefeningen steeds gekoppeld aan heldere schema’s uit onder meer de Gestalttherapie verbindt Ineke onze praktijk met de theorie, Ze laat zien hoe we momenten van tegenoverdracht kunnen herkennen, momenten dat we er als therapeut ‘in trappen’ in plaats van er in “stappen”, met als doel dat onze cliënten minder op onze schouders zitten en wij weer vrij en comfortabel kunnen werken en daardoor meer zelfvertrouwen krijgen als therapeut.

 

Wat levert de workshop je op?

Na de workshop ben je beter in staat om

parallelprocessen / overdracht en tegenoverdracht te herkennen in je werk met cliënten
de invloed van je eigen hechtingsgeschiedenis en copingstrategieën op het geven van therapie te begrijpen
bij blokkades in de therapie manieren toe te passen om je eigen emoties te reguleren
drie belangrijke proces bevorderende experiëntiële schema’s te begrijpen en toe te passen: De driehoek van Bion, the Window of Tolerance en de Boog van Zinker
meer experiëntieel hier – en – nu te werken
de verbinding met je cliënten en met jezelf te herstellen zodat je jezelf weer comfortabel voelt in je werk
Trainer:  Ineke Scholten: Emotionally Focused (EFT) – therapeut en LVSC/EFT- supervisor. Heeft daarnaast studies gevolgd op het gebied van cliëntgerichte psychotherapie, Gestalttherapie, groepsdynamica, experiëntiële therapie en systeemtherapie.

 

Praktische informatie

Locatie: De Kargadoor, Oudegracht 36, 3511 AP  Utrecht

Route en parkeren in de buurt:  https://www.kargadoor.nl/utrecht/contact/route-en-parkeergelegenheden.html

Datum: zaterdag 19 december 2020

Tijd: 09:30 tot 16:30 uur  (9.15 uur inloop; 09:30 uur start)

Kosten LVPW leden: € 145,00

Kosten niet leden: € 155,00

Maximaal aantal deelnemers: 17

 

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

 

Voor deze dag ontvang je een certificaat. De LVPW heeft de bijscholingsdag geaccrediteerd met 10 punten. De workshop voldoet aan de PLATO eindtermen voor PSBK.

Het certificaat ontvang je naderhand digitaal.

Inschrijven kan via onderstaande link. Indien je dieetwensen hebt, verzoeken wij je dit door te geven aan de backoffice van LVPW: info@lvpw.nl.

 

Deel dit artikel

ZORGaanbieder

Ben je op zoek naar een actieve beroepsvereniging en wil je je verder ontwikkelen? Lees dan verder en kijk of je kunt aansluiten bij onze leden.

CLIëNT

Ben je op zoek naar een betrouwbare zorgaanbieder? En wil je weten of het vergoed wordt? Vind hier eenvoudig de juiste zorgaanbieder bij je in de buurt.

 

PARTNER

Wil je een opleiding of scholing bij ons laten accrediteren of meer weten over onze samenwerkings­partners? Lees dan verder.

 

VERWIJZER

Krijg je als (huis)arts zoekvragen naar psychosociaal zorgverleners? Lees hier hoe we elkaar kunnen versterken.