Soms moet je jezelf opnieuw uitvinden
De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Viviane Leijten. Ze is in 2014 haar praktijk gestart vanuit de jeugdzorg, maar heeft intussen haar bakens verzet.
“Voor ik mijn praktijk startte, werkte ik in het middelbaar onderwijs. Daar had ik al een bovengemiddelde belangstelling voor de leerlingen die uitvielen. Ik wilde het verhaal kennen wat er achter schuil ging, om zo te kunnen werken aan een oplossing voor het werkelijke probleem. Het is dus ook niet toevallig dat ik mijn praktijk ben begonnen met een aantal jeugdzorgcontracten van verschillende gemeenten in de regio.
Andere focus
Zeker bij jongeren is het belangrijk dat je ze benadert op een gelijkwaardige basis. Je geeft sturing aan het proces op basis van je expertise en ervaring; niet op grond van je leeftijd of autoriteit. Ik krijg vooral cliënten met problematiek in het spectrum hoog sensitiviteit, hoogbegaafdheid, AD(H)D en stress en burn-out. De focus op de jeugdgezondheidszorg heb ik na mijn ziekte- en herstelperiode in 2019 losgelaten. Na die periode kwam corona. Ik heb die tijd gebruikt om online een business programma te volgen, wat heeft geleid tot een andere focus in mijn werk en een compleet nieuwe website. Nu zie ik cliënten van allerlei leeftijden.
CSR-methode
De CSR-methode vormt voor mij de basis voor veel van mijn behandelingen. Chronische Stress Reversal is een bewezen en effectieve methode om mensen met stressklachten en burn-out te behandelen. Deze methode omvat een geïntegreerde aanpak gericht op lichaam, psyche en gedrag en je kan het gemakkelijk combineren met andere methoden, zoals ACT. Voor problematiek binnen relaties zoals ouder-kind, partnerrelaties en werkrelaties gebruik ik onder andere “Een taal erbij”. Bij deze methode maak ik gebruik van materialen als Duplo-poppetjes om de interne en externe werkelijkheid bij een cliënt te visualiseren.
IoPT
Sinds kort werk ik in Eindhoven met drie collega’s samen om mensen met traumatische ervaringen te helpen. Onze aanpak is gebaseerd op IoPT. IoPT staat voor Identity oriented PsychoTrauma theorie en is ontwikkeld door Franz Ruppert. Het is systemisch werk en gaat ervan uit dat bij een trauma het brein zichzelf opdeelt in een trauma-zelf, een gezond-zelf en een overlevings-zelf. In een opstelling doe je onder begeleiding zelf onderzoek naar deze drie delen.
LVPW
Toen ik in 2014 begon, ben ik meteen lid geworden van LVPW. Ik vind het een fijne vereniging. Ik voel me er serieus genomen en alles is goed geregeld. Ik heb wel eens gekeken naar andere organisaties, maar niets kan tippen aan de LVPW. Het liefst zou ik bestuurs- of commissiewerk doen, maar ik weet dat het momenteel niet past in de tijd en energie die ik heb.
Keuzes
In de tien jaar dat ik nu bezig ben in dit werk, ben ik mezelf wel een paar keer tegengekomen. Inmiddels weet ik dat het niet altijd gaat om verder gaan en bewegen, maar het juist belangrijk is om regelmatig stil te staan. Ik ben nu 55 jaar en wil de komende jaren een juiste balans vinden tussen ontwikkeling en verdieping in mijn vakgebied en een goede gezondheid met innerlijke rust.”