LVPW voelde meteen als een warm bad

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Henny van den Berg. De politie bracht haar op het spoor van psychosociale therapie. Nu heeft ze een nieuwe praktijkruimte in Vlaardingen.

 

 

 

“Ik heb een achtergrond in toneel. Als actrice heb ik in verschillende voorstellingen op de planken gestaan en ik heb zelfs meegespeeld in een van de meest langlopende soapseries van Nederland. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om als regisseur workshops bij de politie te begeleiden. Het ging om praktijksituaties op de werkvloer, zoals ongewenst gedrag. Dat heb ik uiteindelijk vijf jaar lang gedaan. Zo ontstond de naam WOW WorkshopsOpdeWerkvloer.

 

WoW

Toen een van de politiemensen mij vroeg of ik hem een-op-een wilde begeleiden, werd het voor mij tijd om aanvullende opleidingen te gaan volgen. Ik kwam in Nijmegen terecht, waar ik een opleiding bedrijfscounselor heb gedaan. Die opleiding, waar ik cum laude voor slaagde, duurde drie jaar en ging in op bedrijfsprocessen, gedrag op de werkvloer en mediation. In mijn scriptie stond een visueel gehandicapte medewerker centraal. In 2012 startte ik in Vlaardingen mijn eigen praktijk in een pand met multidisciplinaire bezetting.

 

Psychosociale oncologie

In het gebouw in Vlaardingen hadden ook fysiotherapeuten hun praktijk. Zij behandelden onder andere oncologische patiënten. Een deel van die groep had naast fysieke begeleiding ook behoefte aan psychosociale hulp. Op de eerste maandag van de maand had ik er een vrijblijvend inloopspreekuur. En zo kwam ik in aanraking met het Inloophuis voor mensen met kanker. Die ervaring bracht mij bij de LVPW en de NVPO (Nederlandse Vereniging Psychosociale Oncologie) voor professionals werkzaam in de psychosociale oncologie.

Jongeren

Het was leerzaam om te werken als vrijwilliger in een inloophuis voor mensen die te maken hebben met kanker. Het kunnen patiënten zijn, maar ook mensen die te maken krijgen met kanker bij naasten. Een heel bijzondere groep binnen kankerpatiënten is Adult Young Adult. Dat zijn jongeren tussen 18 en 32 jaar die kanker hebben. Ik maak deel uit van hun netwerk. Als psychosociaal therapeuten kunnen we het gat opvullen waar mensen in terecht komen nadat ze klaar zijn met hun behandeling. Want de meesten zijn dan zelf nog niet klaar met de ziekte.

 

LVPW

In 2017 ben ik lid geworden van LVPW. Daarvoor was ik lid van een andere beroepsvereniging. Ik was daar niet tevreden over; veel regeltjes, heel zakelijk en hiërarchisch georganiseerd. Hoe anders was het bij LVPW. Dat voelde voor mij als een warm bad. In plaats van te moeten voldoen aan allerlei regeltjes werd ik geholpen en ondersteund. Door scholing, intervisie en supervisie aan te bieden, helpen ze mij om nog beter te worden.

 

Bestuur

Inmiddels ben ik lid van het bestuur van LVPW. Ik doe commissiewerk en ben bezig met het opstellen van kwaliteitsnormen voor het deskundigenbestand van NVPO. Dat is belangrijk, want oncologische patiënten zijn extra kwetsbaar. Inmiddels ben ik de AOW-leeftijd gepasseerd, maar hoop dit waardevolle werk nog jaren te blijven doen en te bereiken dat instituten en ziekenhuizen de weg naar de complementaire zorg gaan vinden.”

Deel dit artikel

CLIËNT

Ben je op zoek naar een betrouwbare zorgaanbieder? En wil je weten of het vergoed wordt? Vind hier eenvoudig de juiste zorgaanbieder bij je in de buurt.

VERWIJZER

Krijg je als (huis)arts zoekvragen naar psychosociaal zorgverleners? Lees hier hoe we elkaar kunnen versterken.

PARTNER

Wil je een opleiding of scholing bij ons laten accrediteren of meer weten over onze samenwerkings­partners? Lees dan verder.