Literatuur voor en door LVPW-leden

Vooruit Struikelen (in therapie en supervisie) – Ineke Scholten

Vooruit struikelen in therapie en supervisie is een verzameling van praktijkvoorbeelden en wijsheden met de focus op ervaringsgerichte therapie. Het helpt therapeuten en iedereen die ervaringsgericht wil werken om op een authentieke manier zichzelf mee te nemen in het contact met cliënten zodat er meer verdieping en verbinding kan ontstaan. Dit boek biedt unieke kansen om door onze worstelingen heen beter te worden in ons prachtige vak.’

 

‘Ineke Scholten is gecertificeerd EFT-therapeut en supervisor. Zij werkte jarenlang met stellen en gezinnen. Na haar kennismaking met Sue Johnson in 2006 maakte zij de pionierstijd mee van Emotionally Focused Therapy in Nederland. In haar werk als supervisor ontstond de grote wens om de EFT te verrijken met haar inzichten vanuit de gestalttherapie, de cliëntgerichte therapie, het focussen en de veldtheorie. Leidend in Inekes werk is de gerichtheid op het lichaam, de wegwijzer in therapie en supervisie.’

 

Het boek is verkrijgbaar via de webshop van EFT Nederland.

De Rode Draad – Teuntje Anna Boukes

Avontuurlijke reizen, verrassende ontmoetingen, onverwachte vriendschappen en diepe verbinding.

‘De Rode Draad’ is een ‘coming of age’ verhaal met een prikkelende twist , dat je meeneemt op de levensreis van Nina, Malika en Eleanor. Een kwetsbare zoektocht naar hun innerlijke drijfveren, waarin ze ontdekken wat ze gemeen hebben, maar ook waarin ze juist verschillen. Door hun ogen krijgen we een unieke blik op de wereld in het algemeen, via een schakering van verschillende culturen.

Nina, Malika en Eleanor zijn tieners wanneer ze hun thuisland verlaten en elkaar voor het eerst ontmoeten in een nieuw land. Daar vinden ze elkaar in het samen delen van hun dromen, het vieren van elkaars successen en het verwerken van de teleurstellingen die bij het leven horen. Langzaam maar zeker worden ze elkaars beste vriendinnen.
Ook na hun middelbareschooltijd blijven ze elkaar ontmoeten, mee dankzij tante Marie en oom Jaap. Door de jaren heen ontdekken ze hoe hun levensverhalen met elkaar verbonden zijn, ook al zijn hun dromen, keuzes en levenservaringen nog zo verschillend. Ze bedenken een vorm waarin ze deze ontdekking, deze verbinding, in de wereld kunnen zetten, ieder op haar eigen wijze en toch samen: de Rode Draad.

Teuntje Boukes (1956) vertelt met ‘De Rode Draad’ een ontroerend verhaal vanuit systemisch perspectief: het beschrijft hoe het nest waar je uit voortkomt en de boodschappen die je als kind meekrijgt invloed hebben op hoe je jezelf en de ander ziet. Het boek is een ode aan hoe het leven zich ontvouwt en laat zien hoe je je gedurende je leven steeds meer bewust wordt van wie je werkelijk bent en op welke manier je dat in de wereld kunt vormgeven: hoe je het beste in jezelf naar boven kunt halen.

Boek: Het bevuilde nest – José Al

‘Het bevuilde nest’ is geschreven door collega José Al. Zij heeft zich als Psychosociaal Therapeut gespecialiseerd in psychotrauma. Het boek gaat over generationeel en vroegkinderlijk trauma – in de hogere sociaal maatschappelijke klasse – wat vaak verborgen ligt in onze maatschappij. In ‘Het bevuilde nest’ belicht zij de specifieke sfeer van het opgroeiende kind in een gezin waarin door beide ouders incest gepleegd wordt. Binnen haar dagelijkse praktijk  in de psychotraumahulpverlening is er een onderbelichte groep slachtoffers naar voren gekomen die zij in dit boek centraal stelt. Het zijn mensen met vaak onzichtbare breuken die ze vanaf hun vroege kindertijd met zich meedragen, omdat ze geen veiligheid ervaren hebben binnen het eigen gezin.

 

Zij wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan een ruimere bewustwording van misbruik en geweld dan wat doorgaans in de samenleving, literatuur en media naar buiten komt. Maar zij kan dit niet alleen, daar zijn betrokken collega’s voor nodig. Wat zij collegiaal wil aanbieden, is dat alle collega’s die lid zijn van de LVPW het boek met 50% korting kunnen bestellen. Zij hoopt dan ook dat de boekuitgave doorwerkt als een steen die je in het water gooit. Dat we met een ruimere blik om ons heen durven kijken. Voorbij onze blinde vlekken, zodat het misbruikte kind niet onzichtbaar blijft.

 

‘Het bevuilde nest’ is een boek dat de samenleving uitnodigt om met een meer open blik de wereld in te kijken, ver voorbij de grenzen van het heilige huisje waarin een gezin de hoeksteen van de samenleving is. Een boek dat erkenning geeft aan (voormalige) slachtoffers (en hun partners!) en inzichten verdiept voor elke (toekomstige) therapeut. Het boek is te bestellen via: www.dewegnaarbinnen.nl en geef bij de bestelling aan dat je LVPW lid bent.

Deel dit artikel

CLIËNT

Ben je op zoek naar een betrouwbare zorgaanbieder? En wil je weten of het vergoed wordt? Vind hier eenvoudig de juiste zorgaanbieder bij je in de buurt.

VERWIJZER

Krijg je als (huis)arts zoekvragen naar psychosociaal zorgverleners? Lees hier hoe we elkaar kunnen versterken.

PARTNER

Wil je een opleiding of scholing bij ons laten accrediteren of meer weten over onze samenwerkings­partners? Lees dan verder.