Ik loop een stukje in het leven mee

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Conny Heuvelman. Samen met haar partner heeft ze al ruim 25 jaar psychologisch bureau IDEE in het hart van Haarlem.

“Mijn man en ik voeren samen de praktijk, maar daarmee is ook het meeste gezegd. We hebben elk onze eigen expertise en cliënten. Wat ik mijn cliënten bied, is een warme bedding waar ze met hun verhaal terecht kunnen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over relatie, rouw, eenzaamheid of autonomie. De meeste cliënten komen hier via-via binnen. Ik doe dit werk al zo lang, dat mijn netwerk en reputatie de tijd heeft gehad om flink te groeien. Ik krijg soms iemand binnen die weer de zoon of dochter is van een cliënt van jaren geleden.

Trainingen

Naast de reguliere begeleiding van cliënten heb ik ook verschillende trainingen gegeven, zoals assertiviteitstraining, omgaan met boosheid en agressie, persoonlijk leiderschap en de kunst van verbinden. Sinds corona doe ik dat niet meer. Er komt veel kijken bij het organiseren en geven van trainingen. Daarnaast merk ik dat de maatschappij verandert en daarmee ook de verwachting bij de behandeling van psychische klachten. Mensen willen alles snel, als een pilletje of een pleister. De bereidheid om langdurig moeite te doen en aan jezelf te werken, neemt af. Ik zag dat terug in de participatie bij de trainingen.

Kind

Als kind vroeg ik me regelmatig af hoe iets voor anderen zou zijn. Zouden anderen over dezelfde dingen nadenken als ik? In mijn vak laten anderen die binnenkant aan mij zien. Ze delen hun zorgen, problemen, angsten en overwegingen met mij. Ik loop dan een stukje van hun leven met ze mee. De erkenning die ze van mij krijgen, is het allerbelangrijkst. Dat de gedachten die ze hebben, er gewoon mogen zijn. En ik mag er dan op een gegeven moment ook nog iets van vinden, zonder te oordelen of te veroordelen. Samen met de ander pel ik laagje voor laagje af, tot we bij de kern komen. Dat is toch mooi als je dat met een ander kan doen.

LVPW

Voor mij is de LVPW de organisatie waardoor ik veilig mijn werk kan doen. Ze zorgen voor een kader waarbinnen veiligheid en kwaliteit zijn geregeld. Ze bieden bijvoorbeeld een uitgebreid nascholingsprogramma, en ondanks dat ik er vanwege mijn agenda nog nooit aan heb meegedaan, zet het me wel elke keer aan het denken.

Relatieweekenden

Tegenwoordig doe ik veel met relatietherapie en organiseer ik elke twee weken een relatieweekend. Dat houdt in dat ik van vrijdag tot en met zondag een stel begeleid in vijf intensieve sessies van elk 2 uur. Het resultaat is er. Elk stel dat aan zo’n weekend deelneemt, komt er beter uit dan ze er in gingen. Dat komt door de intensiteit. Verandering van houding en gedrag zit altijd in de diepere lagen. Tijdens zo’n weekend word je niet afgeleid door de waan van de dag, maar ligt de complete focus op de relatie en alles wat daarmee samenhangt.

Toekomst

Je vraagt wanneer ik klaar ben? Ha-ha, goede vraag. Ik ben nu 61, maar nog helemaal niet bezig met wat ik na dit werk ga doen. Zolang ik de verbinding kan blijven maken met de ander, ga ik door met mijn praktijk.”