Een koffertje vol methodes

De Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkenden telt meer dan 250 therapeuten. Al die therapeuten zijn uniek en hebben hun eigen verhaal over wat ze doen, wat ze beweegt en waarom ze lid zijn geworden van LVPW. Een van deze therapeuten is Clementine de Jonge. In haar praktijk True Colours ligt de nadruk op autisme en hoog-sensitiviteit. Maar daarnaast doet ze nog veel meer.

“Ik ben in 2014 gestart met mijn eigen praktijk in Veenendaal. Ik werkte als doktersassistent en had de studie Integrale Menswetenschappen aan het SPSO afgerond, met als afstudeerrichting Psychologie. In 2014 heb ik ook het POH-GGZ-certificaat behaald en werk, naast mijn eigen praktijk, 12 uur per week als zodanig in een huisartsenpraktijk.

Autisme en hoogsensitiviteit

In het begin heb ik me vooral gericht op autisme en hoogsensitiviteit. In mijn privéleven was ik al bekend geraakt met deze neurodiversiteit. Maar gaandeweg kwamen steeds meer andere vragen op mijn pad, die bijvoorbeeld te maken hadden met burn-out, angst, relatieproblematiek en trauma’s. Ik merkte dat psychische klachten en met name prikkelgevoeligheid, vaak gepaard gingen met lichamelijke klachten en zo ben ik me onder meer gaan verdiepen in PDS, het prikkelbare darmsyndroom en pas daarvoor hypnotherapie toe. 

ACT

De laatste jaren werk ik veel met ACT, dat staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Ze noemen het ook wel de 3e generatie gedragstherapie. Ik vind het een fijne tool, waarin veel humor zit. Het gaat ervan uit dat je brein flexibel is. Als je ergens in vastloopt, is je brein in staat om manieren te vinden daarmee om te gaan. Dit doe je door het ontwikkelen van de zes ACT vaardigheden; acceptatie, defusie, het hier en nu, het zelf, waarden en toegewijd handelen. 

Google

Veenendaal ligt in het midden van Nederland en is goed bereikbaar. Het zorgt ervoor dat mijn cliënten uit heel Nederland komen. Ik word blijkbaar goed gevonden via Google. In werk ook vanuit Nijmegen.  Wat ik terugkrijg is dat de veelheid aan disciplines die ik beheers, mensen aanspreekt. Ik heb een koffertje vol methodes, waardoor ik klachten en problematiek op verschillende manieren kan benaderen en behandelen en bied daardoor maatwerk. Ook de combinatie van psychische en lichamelijke klachten spreekt mensen aan. Ik moet er wel bij zeggen dat ik PDS alleen behandel na verwijzing van een huisarts of medisch specialist.

LVPW

Tijdens mijn studie ben ik als aspirant lid geworden van de LVPW. Zodra ik was afgestudeerd, is dat omgezet naar volwaardig lidmaatschap. Het is een fijne en warme beroepsvereniging. Het contact met de backoffice verloopt altijd goed en biedt fijne ondersteuning. Inmiddels ben ik ook commissielid voor Team begeleiding van chronische ziektes. 

Ambitie

Er is nog zoveel te doen. Ik wil me nóg verder verdiepen in systemisch werk. In Nijmegen geef ik met een collega psycholoog “Ochtend met familieopstellingen” met behulp van representanten. Nu doe ik dat een keer per kwartaal, maar ik wil dat graag uitbreiden. Ook ben ik gestart met relatietherapie. Aanvankelijk was dat in combinatie met autisme, maar inmiddels doe ik dat ook voor relaties waarbij van autisme geen sprake is. Oh ja, en ACT kan je ook in groepen gebruiken en ook daar wil ik mee gaan werken. Ik ben dus nog lang niet klaar, er is nog ruimte in het koffertje, waarin recent de tool Positieve Gezondheid is toegevoegd”.